uitvaart1001lichtjes-afscheid-ballonnen-uitvaart

Bij overlijden

Neem samen eerst even de tijd om stil te staan bij wat er is gebeurd. Informeer daarna de mensen die belangrijk voor je zijn en bel de (huis) arts om het overlijden vast te stellen. Hierna mag je ons bellen op telefoonnummer
020 2157949.
 We helpen je direct bij de eerste stappen .

Stappen van dag
tot dag

De dag van overlijden

Na het overlijden stelt een (huis)arts het overlijden vast. Als de arts het overlijden heeft vastgesteld ontvang je hiervan een verklaring. Je kunt ons daarna bellen op nummer 020-2157949 zodat we jullie kunnen helpen met de formaliteiten en de vervolgstappen. 

het ritueel van verzorgen

We kunnen jullie helpen om samen het lichaam van jullie dierbare te verzorgen. Als je de verzorging liever niet zelf wil of kan doen, dan zorgen wij voor de juiste mensen. Je kunt vast nadenken over zijn of haar lievelingskleren en de allerlaatste (opbaar)plek.

opbaring

We bespreken samen de mogelijkheden van opbaring met koeling of zonder koeling (thanatopraxie). Opbaren kan thuis of op een andere locatie als jullie de ruimte niet hebben.

globale opzet van de uitvaart

Daarna bespreken we samen de globale opzet van de persoonlijke uitvaart: Begraven of cremeren. De dag van afscheid, het tijdstip en de locatie.

Hoeveel dagen na overlijden uitvaart

Je mag een overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden laten begraven of cremeren. En niet later dan 6 werkdagen na overlijden. Het weekend en feestdagen zijn geen werkdagen.

Wie was hij of zij?

Afhankelijk van de wensen van de overledene en/of de nabestaanden heeft iedere uitvaart zijn eigen invulling. Bij onze eerste kennismaking proberen we allereerst een beeld te krijgen van de persoon die is overleden. Wat voor persoon was zij of hij? Wat was kenmerkend voor haar of hem?

uitvaart1001lichtjes-adviesgesprek-uitvaartwensen
Dagen erna

Hierna is het tijd voor de rouwkaart, duurzame keuzes, de kist, wade of baar, het vervoer, wel of geen condoleance. Jullie ontvangen een kostenbegroting zodat er geen verrasingen zullen zijn. Terwijl jullie nadenken over het afscheidsmoment, de toespraak, eten en drinken, de bloemen, streaming, geschikte muziek, foto’s en/of een ritueel, regelen wij alle vereiste wettelijke formaliteiten en de rest wat er besproken is. Bedenk dat er veel meer kan dan gedacht wordt. Het belangrijkste is dat de uitvaart minimaal zo bijzonder zal zijn als de overledene was.

Dag voor de uitvaart

De dag voor de uitvaart spreken we het draaiboek in hoofdlijnen door. Op de dag van de uitvaart zijn wij er om het afscheid te begeleiden en te zorgen dat alles gebeurt zoals afgesproken.

Om over na te denken

uitvaart1001lichtjes-spreken-bij-uitvaart

PERSOONLIJK
Door familie versierde wilgenmand met o.a. bloemen, klimop, vlaggetjes en tekeningen.

Fotocredits wilgenmand: Marie Broeckman

uitvaart1001lichtjes-spreken-bij-uitvaart

SPREKEN BIJ UITVAART 
Het kan soms best lastig zijn om een mooie speech te maken die recht doet aan alles wat je op dat moment voelt. Ons advies: begin gewoon. Het maakt niet uit of het een vloeiend lopende tekst is. Het gaat om jouw gevoel, om jouw verhaal en jouw herinneringen.

GASTENBOEK LINNEN & GOUD
Een prachtig gastenboek van HOP met een linnen cover en goud folie tekst. De binnenkant is universeel dus ook te gebruiken bij een afscheid.

uitvaart1001lichtjes-uitvaartmand-kisten-beerenberg-inspiratie

KIST OF MAND
Een mand in combinatie met een wade kan een mooi alternatief zijn voor een kist. Klik hier voor meer  voorbeelden.

uitvaart1001lichtjes-inspiratie-give-a-way-afscheid-herinneringuitvaart1001lichtjes-inspiratie-give-a-way-afscheid-herinnering

HERINNERINGSKAARTEN
Herinneringskaartjes om neer te leggen op de dag van het afscheid. Voor een laatste boodschap, in herinnering aan deze dag.

LICHTPUNTJES
Lieve vergeet-mij-nietjes van keramiek in herinnering aan. Voor de dag zelf of later. 
Saskia de Rooy

troostkaart ansichtkaart samengesteld beeld foto dame bloemen varens afscheidskaarten rouwkaarten uitvaart1001lichtjes inspiratie

ROUWKAART OF DIGITAAL
 Willen jullie een kaart per post sturen of  liever digitaal via whatsapp of mail. Hebben jullie al nagedacht over een foto en tekst?

uitvaart1001lichtjes-inspiratie-afscheid-uitvaart-catering.jpg

CATERING

Sommige locaties werken met een vaste cateraar. Op andere is het mogelijk om zelf het eten en drinken mee te nemen of te laten verzorgen. Hebben jullie een favoriete plek? We zoeken graag voor jullie uit wat er mogelijk is.
uitvaart1001lichtjes-VV bus rouwvervoer-8.jpg

ROUWVERVOER
Een tradiotionele rouwauto of misschien toch een klassieker. Je eigen auto, bestelbus, loopkoets, fiets, camper of boot kan natuurlijk ook. Laat ons je weten waar je aan denkt en we gaan voor je op zoek.

EEN LAATSTE PLEK IN DE NATUUR

Misschien heb je er al eens over nagedacht: een laatste rustplaats in de natuur. Hoe werkt dat precies? En wat komt er kijken bij het kiezen van een eigen plekje? Een mooie plek onder een oude, statige eik, aan een bosrand, of juist in het open heideveld. Bij Natuurbegraven Nederland ben je vrij om zelf een eigen plek voor je kist of urn te kiezen, in een speciaal daarvoor bestemd natuurgebied.

uitvaart1001lichtjes-rouwboeket-herinnering-inspiratie

BLOEMEN
Mooi rouwwerk; los, wild, weelderig en waar mogelijk met echte tuinbloemen. Natuaturlijk nemen de bloemen het verdriet van verlies niet weg, maar ze kunnen wel een heel klein beetje verzachting brengen op het  moment van afscheid. 

uitvaart1001lichtjes-duurzame-uitvaart-inspiratie

LIJKWADE ZELF MAKEN OF KOPEN
Hebben jullie misschien zelf een lievelingsdoek of laken? We helpen je graag op weg.

uitvaart1001lichtjes-inspiratie-afscheid-fchyena-bloemen

BLOEMEN
Vraag alle gasten één bloem mee te nemen in plaats van boeketten. Alle bloemen samen vormen een kleurrijk, divers boeket. 

uitvaart1001lichtjes-inspiratie-afscheid

AFSCHEIDSLOCATIE

Samen komen met familie en vrienden kan op veel locaties: op een begraafplaats of crematorium, maar ook buiten in een park, een favoriete strand(tent), een sfeervol kerkje, een industriele loods, een weiland of gewoon in jullie eigen stamkroeg. 

uitvaart1001lichtjes-beschilderen-kist-inspiratie

KIST, BAAR OF WADE
Wat gaat het worden? Een simpele, sobere kist of toch die klassieke? Licht of donker? Gaan jullie de kist beschilderen of er op schrijven? Of misschien toch liever een mand. Ingewikkeld in een wade op een baar is ook een mooie optie. Hier wat tips om je op weg te helpen bij het kiezen.

MUZIEK
Live pianomuziek of liever Spotify met favoriete nummers? Weet jij niet precies welke uitvaartmuziek je moet kiezen? Bijgaand een  link naar Spotify met de persoonlijke muziekkeuze van onze uitvaarthelper Richard ter inspiratie voor een bijzonder afscheid.

1001lichtjes-Afscheid Sabine-95_websize-marie-broeckman-fotografie.jpg

BLOEMENRITUEEL
Losse bloemen maken de wilgenmand tot een bloemenbed.

Fotocredits wilgenmand: Marie Broeckman