Bij
Overlijden

Wat te doen?

Wat te doen na overlijden? Laat het moment even doordringen, neem de tijd samen. Er is geen haast. Informeer eerst de mensen die belangrijk voor je zijn. Daarna dan kun je contact opnemen met de (huis)arts. Bel ons zodra de arts het overlijden heeft vastgesteld, dan kunnen wij je helpen met de formaliteiten.

We zijn dag en nacht bereikbaar op nummer: 020 2157949  en werken samen met alle uitvaartverzekeraars.

Jullie wensen

Wat te doen na overlijden

In de dagen na overlijden moet er in korte tijd veel worden geregeld en gedaan. Als de arts het overlijden heeft vastgesteld, ontvang je een verklaring van overlijden. Deze verklaring is nodig om op een later tijdstip aangifte te kunnen doen bij de burgelijke stand en om te mogen begraven of cremeren. Na afgifte van die verklaring kun je ons bellen om te helpen bij de verzorging; wassen, de favoriete kleding.  Als je dit niet zelf wil of kan doen, dan zorgen wij voor de juiste mensen. We bespreken samen de mogelijkheden van opbaring met koeling of zonder koeling (thanatopraxie). En of jullie voor opbaren thuis kiezen of liever bij een uitvaartcentrum. 

De begrafenis of crematie mag niet eerder dan 36 uur na het overlijden en uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaatsvinden
wat moet
 • Een arts moet zo spoedig mogelijk een verklaring van afgeven
 • Er moet aangifte van overlijden worden gedaan in de plaats waar de overledene is gestorven
 • De gemeente verstrekt verlof tot begraven of cremeren, en een akte van overlijden (nodig voor afhandeling nalatenschap)
 • Op moment van begrafenis of crematie moet het lichaam van de overledene volledig bedekt zijn, dit mag door middel van een gesloten kist of mand, wade of eigen doek eventueel met opbaarplank
 • De omhulling krijgt een registratienummer en een bijbehorend registratieformulier
wat mag
 • Cremeren of begraven
 • De overledene verzorgen, wassen en aankleden, samen of liever uitbesteden
 • Thuis opbaren of elders, bijvoorbeeld in een rouwkamer of uitvaartcentrum
 • Rouwkaart uitzoeken of zelf vormgeven, per post of mail versturen
 • Jullie mogen zelf de kist maken, sluiten, dragen en vervoeren
 • Kiezen jullie voor een rouwwagen(s), liever een uitvaartbus of eigen camper, auto of boot
 • Waar komen jullie samen? Samen thuis, het dorpshuis, het favoriete café of  het strand of vindt het afscheid plaats in de aula van het crematorium, in een manege, een loods of een andere alternatieve locatie?
 • Muziekkeuze, aantal sprekers, bloemen, persoonlijk ritueel
 • Laat ons je helpen bij het maken van keuzes en de uitvoering ervan
“How right that the body changes over time, becoming a gallery of scars, a canvas of experience, a testament to life and one’s capacity to endure it.”

Helpen en ontzorgen

Laat ons je helpen

Op de eerste dag bespreken we samen de globale opzet van de uitvaart: De dag van afscheid, het tijdstip en de locatie, de rouwkaart, wel of geen condoleance, de locatie, grafrecht, begraafplaats of crematorium. In de dagen die volgen bespreken we jullie wensen; het vervoer, de bloemen, muziek. Wij nemen uit handen waar behoefte aan is. Op de dag van de uitvaart zorgen wij ervoor dat alles gebeurt zoals we hebben besproken.

Foto bloemstuk: Afscheidstuintjes.nl

checklist voor de rouwkaart
 • Inleidende zin (bekenmaking overlijden)
 • De voornamen, achternaam (& evt roepnaam)
 • De afzender (dit kan familie Pieterse zijn of bv alle familieleden per gezin bij elkaar met woonplaats erbij of zonder)
 • Locatie en tijdstip van de dienst, tenzij in besloten kring (bv: de uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden)
 • Adres locatie dienst (evt. website routebeschrijving)
 • Condoleance, waar en hoe laat
 • Correspondentieadres (tbv condoleancebrieven, post vrienden)

INSPIRATIE VOOR DE DAG ZELF
Mooie zelfgemaakte ‘boom’ met foto’s van de overledene. Samen op zoek naar oude en nieuwe foto’s.  

IEDEREEN, JONG EN OUD KAN HELPEN
Juist als er jonge kinderen zijn is het fijn om iedereen erbij te betrekken. Een mooie tekening, een dierbaar doosje, kleine herinnerdingetjes. De mooiste schelpjes, de fijnste droogbloemen, de liefste tekening.

LICHTPUNTJES
Kleine lichtpuntjes voor de dag zelf of later. Om blij van te worden.

HERDENKINGSPLEKJE
Kleine lichtpuntjes voor de dag zelf of later. Om blij van te worden.

LICHTPUNTJES
Mooi alternatief voor een condoleanceboek. Kleine inspiratiekaartjes neer te leggen waar iedereen een laatste boodschap op kan schrijven. Om te bewaren ter herinnering aan deze dag.

KIST, BAAR OF WADE
Ingewikkeld in een wade op een baar is ook een mooie optie. Hier wat tips om je op weg te helpen bij het kiezen.

ROUWKAART OF DIGITAAL
Hebben jullie zelf ideeën voor de rouwkaart of liever digitaal een bericht sturen? Om je op op weg te helpen hebben wij een aantal rouwkaarten en rouwbrieven verzameld ter inspiratie. We nemen ze mee bij ons eerste bezoek. 

ROUWVERVOER
Een witte of zwarte rouwauto, liever per boot, met eigen auto of jullie camper. Of misschien toch een klassieke auto of vervoer per rouwbus? 

ASBESTEMMING & URN
We hebben wat tips verzameld ter inspiratie.

IEDEREEN, JONG EN OUD KAN HELPEN
Juist als er jonge kinderen zijn is het fijn om ze erbij te betrekken. De laatste schildering op de kist, een zelf geplukt bloemetje, de liefste tekening.

LICHTPUNTJES
Kleine lichtpuntjes voor de dag zelf of later. Om blij van te worden.

BLOEMEN
Mooi rouwwerk; los, wild, weelderig en waar mogelijk met echte tuinbloemen. Natuaturlijk nemen de bloemen het verdriet van verlies niet weg, maar ze kunnen wel een heel klein beetje verzachting brengen op het  moment van afscheid. Voor Afscheidstuintjes.nl alle reden om ieder boeket en ieder stuk zo mooi mogelijk te maken.

LOCATIE
Samen komen met familie en vrienden kan op veel plekken: op een begraafplaats of crematorium, maar ook buiten in een park, een favoriete strand(tent), een sfeervol kerkje, een industriele loods, een weiland of gewoon in jullie eigen stamkroeg.

CATERING

Sommige locaties werken met een vaste cateraar. Op andere plekken is het mogelijk om zelf het eten en drinken mee te nemen of te laten verzorgen. Wij werken graag samen met George van FoodDept catering. George bereidt alles vers en werkt graag met natuurlijke wijnen en biologische sappen. Van een complete maatltijd thuis tot een vers bereide sandwich of lekkere, kleine (warme of koude) hapjes op maat op locatie. Food Dept ontzorgt: mooie linnen kleden op de tafels, altijd verse bloemen en laten tot slot alles opgeruimd achter. FoodDept kookt op locatie, zowel binnen als buiten. 

KIST, BAAR OF WADE
Wat gaat het worden? Een simpele, sobere kist of toch die klassieke? Licht of donker? Gaan jullie de kist beschilderen of er op schrijven? Of misschien toch liever een mand. Ingewikkeld in een wade op een baar is ook een mooie optie. Hier wat tips om je op weg te helpen bij het kiezen.

MUZIEK
Weet jij niet precies welke uitvaartmuziek je moet kiezen? Bijgaand een  link naar Spotify met de persoonlijke muziekkeuze van onze uitvaarthelper Richard ter inspiratie voor een bijzonder afscheid.

EEN LAATSTE PLEK IN DE NATUUR

Misschien heb je er al eens over nagedacht: een laatste rustplaats in de natuur. Hoe werkt dat precies? En wat komt er kijken bij het kiezen van een eigen plekje?

Een mooie plek onder een oude, statige eik, aan een bosrand, of juist in het open heideveld. Bij Natuurbegraven Nederland ben je vrij om zelf een eigen plek voor je kist of urn te kiezen, in een speciaal daarvoor bestemd natuurgebied.

Een en bijzonder afscheid

Voor een bijzonder persoon