uitvaart1001lichtjes-wensen-inspiratie

Bij overlijden

Je hoeft niet direct van alles te gaan regelen als iemand is overleden. Neem samen eerst even de tijd om stil te staan bij wat er gebeurt. Informeer de mensen die belangrijk voor je zijn. Daarna kun je contact opnemen met de (huis)arts en ons bellen.

Stappen van dag
tot dag

De dag van overlijden

De dag van overlijdenNa het overlijden stelt een (huis)arts het overlijden vast. Als de arts het overlijden heeft vastgesteld ontvang je hiervan een verklaring. Bel ons zodat we jullie kunnen helpen met de formaliteiten en de vervolgstappen. Wij werken samen met alle uitvaartverzekeraars.

verklaring van overlijden

De verklaring van overlijden is nodig om op een later tijdstip aangifte te kunnen doen bij de burgelijke stand en om te mogen begraven of cremeren. 

Wie was hij of zij?

Afhankelijk van de wensen van de overledene en/of de nabestaanden heeft iedere uitvaart zijn eigen invulling. Bij onze eerste kennismaking proberen we allereerst een beeld te krijgen van de persoon die is overleden. Wat voor persoon was zij of hij? Wat was kenmerkend voor haar of hem?

laatste verzorging

Als je de verzorging liever niet zelf wil of kan doen, dan zorgen wij voor de juiste mensen. Je kunt vast nadenken over zijn of haar lievelingskleren en de allerlaatste (opbaar)plek. Dit kan thuis of elders, bijvoorbeeld bij een rouwcentrum.

opbaring

We bespreken samen de mogelijkheden van opbaring met koeling of zonder koeling (thanatopraxie). En of jullie voor opbaren thuis kiezen of liever bij een uitvaartcentrum.

globale opzet van de uitvaart

Daarna bespreken we samen de globale opzet van de persoonlijke uitvaart: De dag van afscheid, het tijdstip en de locatie, de rouwkaart, duurzame keuzes, wel of geen condoleance, de locatie, begraafplaats of crematorium.

condoleanceboek herinneringssieraden en herdenkingsdoos haas in de sneeuw, kaarsjes in de sneeuw en witte heide, wintersfeer samenstelde beeld ter inspiratie uitvaart1001lichtjes
Dagen erna

In de dagen die volgen bespreken we jullie wensen; de kist, wade of baar, het vervoer, de bloemen, muziek. We maken een duidelijke kostenbegroting zodat er geen verrasingen zullen zijn. Terwijl jullie nadenken over het moment, de toespraak, eten en drinken, de bloemen, streaming, geschikte muziek, mooie foto’s en/of een ritueel, regelen wij alle vereiste wettelijke formaliteiten en de rest wat er besproken is. Bedenk dat er veel meer kan dan gedacht wordt. Het belangrijkste is dat de uitvaart minimaal zo bijzonder zal zijn als de overledene was.

Dag voor de uitvaart

De dag voor de uitvaart spreken we het draaiboek in hoofdlijnen door. Op de dag van de uitvaart zijn wij er om het afscheid te begeleiden en te zorgen dat alles gebeurt zoals afgesproken.

Om over na te denken

GASTENBOEK LINNEN & GOUD
Een prachtig gastenboek van HOP met een linnen cover en goud folie tekst. De binnenkant is universeel dus ook te gebruiken bij een afscheid.

uitvaart1001lichtjes-uitvaartmand-kisten-beerenberg-inspiratie

KIST OF MAND
Een mand in combinatie met een wade kan een mooi alternatief zijn voor een kist. Klik hier voor meer  voorbeelden.

uitvaart1001lichtjes-herinneringskaarten-ritueel.jpg

HERINNERINGSKAARTEN
Herinneringskaartjes om neer te leggen op de dag van het afscheid. Voor een laatste boodschap, ter herinnering aan deze dag. Illustraties Maartje van den Noort.

IEDEREEN, JONG EN OUD KAN HELPEN
Juist als er jonge kinderen zijn is het fijn om iedereen erbij te betrekken. De mooiste schelpjes, het fijnste bosje bloemen, de liefste tekening, kleine herinnerdingetjes.

INSPIRATIE VOOR DE DAG ZELF
Mooie zelfgemaakte ‘boom’ met foto’s van de overledene. Samen op zoek naar oude en nieuwe foto’s.  

LICHTPUNTJES
Lieve vergeet-mij-nietjes van keramiek in herinnering aan. Voor de dag zelf of later. 
Saskia de Rooy

glazen fles met tekst op papier en waxinelichtje als sfeervol element bij diy afscheidsviering inspiratie uitvaart1001lichtjes

MEMORY-CANDLES- DIY
Herdenkingskaarsen kunnen een mooie aanvulling zijn voor bij een afscheidsdienst. Voor de handige doe-het-zelver bijgaand 6 doe-het-zelf-herdenkingskaarsprojecten om zelf te maken…

troostkaart ansichtkaart samengesteld beeld foto dame bloemen varens afscheidskaarten rouwkaarten uitvaart1001lichtjes inspiratie

ROUWKAART OF DIGITAAL
Hebben jullie zelf ideeën voor de rouwkaart? Om je op weg te helpen hebben wij een aantal rouwkaarten en rouwbrieven verzameld ter inspiratie.
Illustratie: Chantana Reemst

LICHTPUNTJES
Kleine lichtpuntjes voor de dag zelf of later. Om blij van te worden.

BLOEMEN
Mooi rouwwerk; los, wild, weelderig en waar mogelijk met echte tuinbloemen. Natuaturlijk nemen de bloemen het verdriet van verlies niet weg, maar ze kunnen wel een heel klein beetje verzachting brengen op het  moment van afscheid. Voor Afscheidstuintjes.nl alle reden om ieder boeket en ieder stuk zo mooi mogelijk te maken.

uitvaart1001lichtjes-VV bus rouwvervoer-8.jpg

ROUWVERVOER
Een tradiotionele rouwauto of misschien toch een klassieker. Je eigen auto, bestelbus, loopkoets, fiets, camper of boot kan natuurlijk ook. Laat ons je weten waar je aan denkt en we gaan voor je op zoek.

uitvaart1001lichtjes-spreken-bij-uitvaart-inspiratie.jpg

SPREKEN BIJ UITVAART 
Het kan soms best lastig zijn om een mooie speech te maken die recht doet aan alles wat je op dat moment voelt. Ons advies: begin gewoon. Het maakt niet uit of het een vloeiend lopende tekst is. Het gaat om jouw gevoel, om jouw verhaal en jouw herinneringen.

EEN LAATSTE PLEK IN DE NATUUR

Misschien heb je er al eens over nagedacht: een laatste rustplaats in de natuur. Hoe werkt dat precies? En wat komt er kijken bij het kiezen van een eigen plekje? Een mooie plek onder een oude, statige eik, aan een bosrand, of juist in het open heideveld. Bij Natuurbegraven Nederland ben je vrij om zelf een eigen plek voor je kist of urn te kiezen, in een speciaal daarvoor bestemd natuurgebied.

uitvaart1001lichtjes-duurzame-uitvaart-inspiratie

DROOGBLOEMEN
Je kunt ook kiezen voor droogbloemen. Lekker duurzaam en mooi om daarna te bewaren.

uitvaart1001lichtjes-inspiratie-afscheid

LOCATIE

Samen komen met familie en vrienden kan op veel plekken: op een begraafplaats of crematorium, maar ook buiten in een park, een favoriete strand(tent), een sfeervol kerkje, een industriele loods, een weiland of gewoon in jullie eigen stamkroeg. 

witte uitvaartkist met vogels en de tekst fly free beerenberg uitvaartkisten inspiratie uitvaart1001lichtjes

KIST, BAAR OF WADE
Wat gaat het worden? Een simpele, sobere kist of toch die klassieke? Licht of donker? Gaan jullie de kist beschilderen of er op schrijven? Of misschien toch liever een mand. Ingewikkeld in een wade op een baar is ook een mooie optie. Hier wat tips om je op weg te helpen bij het kiezen.

MUZIEK
Live pianomuziek of liever Spotify met favoriete nummers? Weet jij niet precies welke uitvaartmuziek je moet kiezen? Bijgaand een  link naar Spotify met de persoonlijke muziekkeuze van onze uitvaarthelper Richard ter inspiratie voor een bijzonder afscheid.

CATERING

Sommige locaties werken met een vaste cateraar. Op andere is het mogelijk om zelf het eten en drinken mee te nemen of te laten verzorgen. Wij werken graag samen met George van FoodDept catering. George bereidt alles vers en werkt graag met natuurlijke wijnen en biologische sappen. Van een complete maatltijd thuis tot een vers bereide sandwich of lekkere, kleine (warme of koude) hapjes op maat op locatie. Food Dept ontzorgt: mooie linnen kleden op de tafels, altijd verse bloemen en laten tot slot alles opgeruimd achter. FoodDept kookt op locatie, zowel binnen als buiten.
uitvaart1001lichtjes-duurzame-uitvaart-inspiratie

LIJKWADE ZELF MAKEN OF KOPEN
Hebben jullie misschien zelf een lievelingsdoek of laken? We helpen je graag op weg.