Bij overlijden
Neem samen eerst even de tijd om stil te staan bij wat er is gebeurd. Informeer daarna de mensen die belangrijk voor je zijn en bel de (huis) arts om het overlijden vast te stellen. Hierna mag je ons bellen op telefoonnummer 020 2157949. We helpen je direct bij de eerste stappen.
Stappen van dag
tot dag
De dag van overlijden
Om u te helpen hebben we op deze pagina een aantal veel voorkomende vragen op een rijtje gezet.
Hoeveel tijd heb ik voor ik de uitvaartbegeleider bel
Na het overlijden stelt een (huis)arts het overlijden vast. Als de arts het overlijden heeft vastgesteld ontvangt u hiervan een verklaring. Op basis van deze verklaring geeft de Gemeente toestemming tot cremeren of begraven. Hierna mag u ons – als u er aan toe bent – bellen zodat jullie op weg kunnen helpen met de vervolgstappen en formaliteiten.
Heeft het aankleden en wassen haast
De stijfheid van het lichaam treedt een paar uur na overlijden in maar daarna is het ook nog mogelijk iemand te kleden. U kunt ervoor kiezen de overledene zelf te wassen en te kleden. Als u de verzorging liever niet zelf wil of kan doen, dan zorgen wij voor de juiste mensen. U kunt vast nadenken over zijn of haar lievelingskleren en de (opbaar)plek.
kan iemand thuis blijven tot de dag van het afscheid
Opbaren kan thuis of op een andere locatie als jullie de ruimte niet hebben. Er kan gebruik gemaakt worden van een bed- of kistkoeling. Ook is een vorm van balseming een mogelijkheid (thanatopraxie).
Wat gebeurd er als iemand in het ziekenhuis overlijdt
De overledene wordt ongeveer binnen drie uur na overlijden naar het ziekenhuis-mortuarium overgebracht. Daarvoor is nog gelegenheid om afscheid te nemen op de afdeling. Er zijn kosten verbonden aan het gebruik van een mortuarium van het ziekenhuis.
Soms krijgt u een kaartje van een uitvaartonderneming maar voelt u zich vooral niet verplicht om deze onderneming de rest van het afscheid te laten regelen. U bent vrij zelf een uitvaartondernemer te kiezen.
Is thuis opbaren mogelijk na overlijden in het ziekenhuis?
Ja hoor dat kan. Wij kunnen op verzoek het vervoer en opbaren thuis regelen.
Hoeveel dagen na overlijden uitvaart
Een overledene mag niet eerder dan 36 uur na overlijden begraven of gecremeerd worden. En niet later dan 6 werkdagen na overlijden. Het weekend en feestdagen zijn geen werkdagen.
globale opzet van de uitvaart
Daarna bespreken we samen de globale opzet van de persoonlijke uitvaart: Begraven of cremeren. De dag van afscheid, het tijdstip en de locatie.
Wie was hij of zij?
Afhankelijk van de wensen van de overledene en/of de nabestaanden heeft iedere uitvaart zijn eigen invulling. Bij onze eerste kennismaking proberen we allereerst een beeld te krijgen van de persoon die is overleden. Wat voor persoon was zij of hij? Wat was kenmerkend voor haar of hem?
Dagen erna
Hierna is het tijd voor de rouwkaart, duurzame keuzes, de kist, wade of baar, het vervoer, wel of geen condoleance. Jullie ontvangen een kostenbegroting zodat er geen verrasingen zullen zijn. Terwijl jullie nadenken over het afscheidsmoment, de toespraak, eten en drinken, de bloemen, streaming, geschikte muziek, foto’s en/of een ritueel, regelen wij alle vereiste wettelijke formaliteiten en de rest wat er besproken is. Bedenk dat er veel meer kan dan gedacht wordt. Het belangrijkste is dat de uitvaart minimaal zo bijzonder zal zijn als de overledene was.
Dag voor de uitvaart
De dag voor de uitvaart spreken we het draaiboek in hoofdlijnen door. Op de dag van de uitvaart zijn wij er om het afscheid te begeleiden en te zorgen dat alles gebeurt zoals afgesproken.
Om over na te denken
PERSOONLIJK
Door familie versierde wilgenmand met o.a. bloemen, klimop, vlaggetjes en tekeningen.
Fotocredits wilgenmand: Marie Broeckman
SPREKEN BIJ UITVAART
Het kan soms best lastig zijn om een mooie speech te maken die recht doet aan alles wat je op dat moment voelt. Ons advies: begin gewoon. Het maakt niet uit of het een vloeiend lopende tekst is. Het gaat om jouw gevoel, om jouw verhaal en jouw herinneringen.
GASTENBOEK LINNEN & GOUD
Een prachtig gastenboek van HOP met een linnen cover en goud folie tekst. De binnenkant is universeel dus ook te gebruiken bij een afscheid.
KIST OF MAND
Een mand in combinatie met een wade kan een mooi alternatief zijn voor een kist. Klik hier voor meer voorbeelden.
HERINNERINGSKAARTEN
Herinneringskaartjes om neer te leggen op de dag van het afscheid. Voor een laatste boodschap, in herinnering aan deze dag.
LICHTPUNTJES
Lieve vergeet-mij-nietjes van keramiek in herinnering aan. Voor de dag zelf of later.
Saskia de Rooy
ROUWKAART OF DIGITAAL
Willen jullie een kaart per post sturen of liever digitaal via whatsapp of mail. Hebben jullie al nagedacht over een foto en tekst?
CATERING
ROUWVERVOER
Een tradiotionele rouwauto of misschien toch een klassieker. Je eigen auto, bestelbus, loopkoets, fiets, camper of boot kan natuurlijk ook. Laat ons je weten waar je aan denkt en we gaan voor je op zoek.
EEN LAATSTE PLEK IN DE NATUUR
Misschien heb je er al eens over nagedacht: een laatste rustplaats in de natuur. Hoe werkt dat precies? En wat komt er kijken bij het kiezen van een eigen plekje? Een mooie plek onder een oude, statige eik, aan een bosrand, of juist in het open heideveld. Bij Natuurbegraven Nederland ben je vrij om zelf een eigen plek voor je kist of urn te kiezen, in een speciaal daarvoor bestemd natuurgebied.
BLOEMEN
Mooi rouwwerk; los, wild, weelderig en waar mogelijk met echte tuinbloemen. Natuaturlijk nemen de bloemen het verdriet van verlies niet weg, maar ze kunnen wel een heel klein beetje verzachting brengen op het moment van afscheid.
LIJKWADE ZELF MAKEN OF KOPEN
Hebben jullie misschien zelf een lievelingsdoek of laken? We helpen je graag op weg.
BLOEMEN
Vraag alle gasten één bloem mee te nemen in plaats van boeketten. Alle bloemen samen vormen een kleurrijk, divers boeket.
AFSCHEIDSLOCATIE
Samen komen met familie en vrienden kan op veel locaties: op een begraafplaats of crematorium, maar ook buiten in een park, een favoriete strand(tent), een sfeervol kerkje, een industriele loods, een weiland of gewoon in jullie eigen stamkroeg.
KIST, BAAR OF WADE
Wat gaat het worden? Een simpele, sobere kist of toch die klassieke? Licht of donker? Gaan jullie de kist beschilderen of er op schrijven? Of misschien toch liever een mand. Ingewikkeld in een wade op een baar is ook een mooie optie. Hier wat tips om je op weg te helpen bij het kiezen.
MUZIEK
Live pianomuziek of liever Spotify met favoriete nummers? Weet jij niet precies welke uitvaartmuziek je moet kiezen? Bijgaand een link naar Spotify met de persoonlijke muziekkeuze van onze uitvaarthelper Richard ter inspiratie voor een bijzonder afscheid.
BLOEMENRITUEEL
Losse bloemen maken de wilgenmand tot een bloemenbed.
Fotocredits wilgenmand: Marie Broeckman