uitvaart1001lichtjes-duurzame-uitvaart-inspiratie

Duurzame
uitvaart

Bij het maken van bewuste keuzes voor een duurzame uitvaart stellen we ons de vraag: hoe zou moeder aarde ons terug willen? We denken met je mee en dragen ideeën aan om het afscheid zo groen mogelijk te maken. 

Fotocredits: Unsplash – micheile-XPCdZXncj64

Elk stapje dat we zetten in een duurzame uitvaart is er één.

bloemen

Stel van alle gegeven bloemen één mooie bos samen om te drogen en te bewaren als herinnering. Vraag alle gasten één lievelingsbloem mee te nemen (zonder cellofaantje). Versier de wade met droogboemetjes. Pluk en teel wat het seizoen te bieden heeft. Kies lokaal, bezoek een pluktuin, of pluk bloemen uit eigen tuin. Of ga de natuur in en gebruik wat er al is: herfstbladeren, steentjes, kastanjes, grillige takken, zand, schelpen.

Field of Hope is gespecialiseerd in het drogen van bloemen en het creëren van mooie en unieke composities in gerecycled glaswerk of vintage lijsten. Alle gebruikte bloemen worden door Field op Hope zelf gedroogd in het atelier in Amsterdam en ze gebruiken verschillende technieken voor verschillende resultaten.
Fotocredits: Field of Hope

verantwoord troost-eten

Probeer zoveel mogelijk lokaal te eten. Liefst biologisch. Of ga zelf aan de slag, thuis samen koken kan helend werken.

Vervoer overledene

Reis zoveel mogelijk met eigen vervoer en samen – liefst lokaal. Wandel of fiets waar mogelijk gezamenlijk naar locatie. Mooi moment om samen, bewust stil te staan bij de laatste reis. De uitvaartbus is een goed alternatief als de afstand te groot is. 

Drukwerk

Steeds vaker wordt er gekozen voor het digitaal versturen van de rouwkaarten. Er zijn diverse handige digitale programma’s om mee te werken en het heeft als voordeel dat de tijdsdruk minder groot is. Wil je toch liever een papieren kaart, kies dan voor een duurzame optie: 100% gerecycled (ongebleekt) papier of bijvoorbeeld groeipapier. Als je groeipapier buiten plant, composteert het papier en blijven de zaden achter. Hieruit groeien de bloemen. Bezorg zoveel mogelijk kaarten in de buurt zelf, lopend of op de fiets.
Fotocredits: weloverecycled.nl

Duurzame kist of wade

Kies voor een 100% ecologische uitvaartkist en volledig afbreekbare kist. De Loop Living Cocoon reinigt de aardbodem waardoor nieuw leven de ruimte krijgt zich te ontwikkelen. Liever een wade? Er zijn prachtige, natuurijke lijkwaden en draagbaren te koop. Wikkelgoed maakt alleen maar lijkwaden van natuurlijke materialen. Wikkel het lichaam in een natuurlijke doek of wade (wol, katoen, linnen). Of probeer te werken met wat er is (persoonlijker). Een eigen doek of deken van thuis, waar mogelijke van natuurlijke materialen. Valentine Kempynck maakt prachtige duurzame lijkwades die gesloten kunnen worden met een persoonlijk afsluitritueel. De lijkwade is volledig gemaakt uit Belgische schapenwol. Elke arm staat voor iemand nabij (fotocredits Valentine Kempynck). De eigentijdse Beerenberg wilgenmanden zijn gemaakt van eersteklas wilgentenen.  Het ambachtelijke familiebedrijf mandenmakerijk De Mythe maakt manden van wilgentenen die ze deels zelf telen.

uitvaart1001lichtjes-duurzame-uitvaart-bloemen-inspiratie-field-of-hope-amsterdam
uitvaart1001lichtjes-duurzaamheid-wade
uitvaart1001lichtjes-duurzame-uitvaart-inspiratie-drukwerk
uitvaart1001lichtjes-duurzaam-afscheid-nemen
uitvaart1001lichtjes-duurzame-uitvaart-inspiratie