uitvaart1001lichtjes-ritueel-herdenken.jpguitvaart1001lichtjes-bloemen-ritueel-herdenken.jpg

Het afscheid

Het is tijd om invulling te geven aan de afscheidsbijeenkomst: de sprekers, het vervoer, de bloemen, locatie, de muziek, fotos, rituelen, bijdragen van kinderen en eten en drinken. Waar nodig en gewenst denken we mee, dragen we ideeën aan voor de invulling en geven tips ter inspiratie voor het afscheid. Het belangrijkste is dat de uitvaart minimaal zo bijzonder zal zijn als de overledene was. Waar mogelijk werken we met materialen die onze planeet niet te veel belasten. 

Foto bloemenritueel: Marjoleine van Kalken

uitvaart1001lichtjes-1001lichtjeskar-afscheid-inspiratie-ode-aan

1001LICHTJES-KAR
Familie, geliefden en vrienden kunnen de kar naar eigen wens inrichten voor het afscheid.

Een kar voor herinneringen, een klein altaar met de favoriete spullen, wenskaartjes, bloemen, lichtjes, kaarsjes of een laatste drankje of hapje.
Er past zelfs een klein kistje op. De kar is verrijdbaar waardoor elke plek persoonlijk gemaakt kan worden.

uitvaart1001lichtjes-herinneringskaarten-ritueel.jpg

HERINNERINGSKAARTEN
Mooi alternatief voor een traditioneel condoleanceboek: herinneringskaartjes geïnspireerd op de natuur – doosje en kaartjes vormgegeven door Maartje van den Noort.

EEN LAATSTE PLEK IN DE NATUUR

Misschien heb je er al eens over nagedacht: een laatste (duurzame) rustplaats in de natuur. Hoe werkt dat precies? En wat komt er kijken bij het kiezen van een eigen plekje? Een mooie plek onder een oude, statige eik, aan een bosrand, of juist in het open heideveld. Bij Natuurbegraven Nederland ben je vrij om zelf een eigen plek voor je kist of urn te kiezen, in een speciaal daarvoor bestemd natuurgebied.

uitvaart1001lichtjes wensboom laatste boodschap afscheid

WENSBOOM
Maak een slinger voor in de boom met kaartjes voor een laatste wens.

lief klein doosje van schelpen vol herinneringen uitvaart1001lichtes inspiratie

IEDEREEN, JONG EN OUD KAN HELPEN
Juist als er jonge kinderen zijn is het fijn om iedereen erbij te betrekken. Een mooie tekening, een dierbaar doosje, kleine herinnerdingetjes. De mooiste schelpjes, de fijnste droogbloemen, de liefste tekening.

TROOST-ETEN & DRINKEN

Een moment van samenzijn na het afscheid, de condoleance of juist voor je samen op weg gaat om afscheid te nemen. George van Food Dept zorgt dat er vers bereid, lekker eten en drinken is. Traditionele gerechten. Vers gebakken boterhammen, een snack. Of erna, samen thuis. Het favoriete gerecht van de overledene. Op locatie, binnen of buiten.

RITUEEL

 Bedenk samen een mooi ritueel of gezamenlijke handeling bij de vormgeving van het afscheid. Een mooie herinnering voor later.

KISTBAND
Een kistband is een katoenen loper voor een uitvaartkist. Op de band zitten 10 breedte banden bevestigd waaronder laatste boodschappen, bloemen, briefjes of gedichtjes geschoven kunnen worden.
qista.nl

ROUWKAART OF DIGITAAL
Hebben jullie zelf ideeën voor de rouwkaart of liever digitaal een bericht sturen? Om je op op weg te helpen hebben wij een aantal rouwkaarten en rouwbrieven verzameld ter inspiratie. We nemen ze mee bij ons eerste bezoek. 

BLOEMENREGEN
Door gedroogde (of verse) bloemetjes aan elkaar te verbinden ontstaat een mooie bloemenslinger: leg de slinger op de kist of mand bij het afscheid

uitvaart1001lichtjes-afscheid-inspiratie

GIVE A WAY
Voor alle gasten een klein vogeltje & een zakje vogelvoer voor thuis, draag het vogeltje bij je en denk aan… als je de vogeltjes voert

uitvaart1001lichtjes-inspiratie-locatie-afscheid-diemen

LOCATIE
Samen komen met familie en vrienden kan op veel locaties: op een begraafplaats of crematorium, maar ook buiten in een park, een favoriete plek, een sfeervol kerkje, een industriele loods, een weiland of in de stamkroeg.

LICHTPUNTJES
Kleine lichtpuntjes voor de dag zelf of later. 

uitvaart1001lichtjes-inspiratie-locatie-buiten-eten-samenzijn

BUITENLOCATIE
Bedenk waar je echt blij van zou worden, en regel het (of laat ons je helpen).
Gewoon doen!

ROUWVERVOER
Een witte of zwarte rouwauto, of liever met de rouwbus. Je eigen auto, camper of bestelbusje mag ook. Over water met een bootje is ook een mogelijkheid.

uitvaart1001lichtjes-afscheid-inspiratie

GIVE  A WAY
Zij hield van zand, zee & schelpen: voor alle gasten een schelpje voor thuis, draag het schelpje bij je in herinnering aan…..

BLOEMEN
Mooi rouwwerk; los, wild, weelderig en waar mogelijk met echte tuinbloemen. Natuaturlijk nemen de bloemen het verdriet van verlies niet weg, maar ze kunnen wel een heel klein beetje verzachting brengen op het  moment van afscheid. Voor Afscheidstuintjes.nl alle reden om ieder boeket en ieder stuk zo mooi mogelijk te maken.

VERGEET-MIJ-NIET
voor alle gasten een zakje vergeet-mij-niet zaadjes om mee te nemen naar huis:
plant een zaadje in herinnering aan…..
illustratie: Chantana Reemst


HERINNERINGSKAARTJES
Doosje met 100 herinneringskaartjes als alternatief voor een condoleanceregister.

DE SAMEN AAN DE SLAG
Vouw duizend origami kraanvogels in één jaar en laat je wens door de goden vervullen. Dat is de Japanse filosofie die achter het vouwen van papier schuilgaat.
Fijn om samen te doen…..

POSTLICHTJE
Een zakje licht plus een kaart inclusief troostgedicht.
Lichtpuntjes.nl

inspiratie foto's en bloemen afscheidsdienst persoonlijke afscheidsbijeenkomst uitvaart 1001lichtjes

INSPIRATIE VOOR DE DAG ZELF
Mooie zelfgemaakte ‘boom’ met foto’s van de overledene. Samen op zoek naar oude en nieuwe foto’s.  

uitvaart1001lichtjes-inspiratie-locatie-afscheid-herinneringskaartjes

 HERINNERINGSKAAARTJES
Mooi alternatief voor een condoleanceboek – lieve herinneringskaartjes van lichtpuntjes.nl.

wapperende sierlijke vlaggen ter inspiratie bijzonder herdenkingsritueel bij een afscheid uitvaart 1001lichtjes inspiratie

WAPPERENDE VLAGGEN
Afscheid op het strand met wapperende vlaggen in herinnering aan……

uitvaart1001lichtjes-bloemen-reageerbuisjes-alternatief

BOSJE BLOEMEN
samengebonden reageerbuisjes met losse bloempjes voor op de kist: alle gasten nemen een lievelingsbloempje mee van……

1001lichtjes MAGAZINE
Een editie van ons inspiratie magazine boordevol mooie ideeën, fijne adresjes en meer.

fotografie uitvaart1001lichtjes inspiratie uitvaart afscheid locatie

FOTO’S AFSCHEID

Een bijzonder moment om vast te laten leggen. Om later nog eens samen naar terug te kijken. Gebundeld in een mooi boek, waarin ook plek is voor alle lieve troostkaarten, een gedroogde bloem en herinneringen.

BLOEMEN CONDOLEANCE
Memorosa heeft een alternatief bedacht voor een afscheid tijdens Corona. Door een bloem met kaartje met een laatste boodschap in de aula op alle lege stoelen of plekken te (laten) leggen, zijn alle afwezigen toch een beetje aanwezig.
memorosa.nl

uitvaart1001lichtjes-vogelvoer-give-a-way-herinnering

GIVE A WAY
Voor alle gasten een klein vogeltje & een zakje vogelvoer voor thuis, draag het vogeltje bij je en denk aan… als je de vogeltjes voert

SET TROOSTKAARTEN

Set van 6 kaarten voor troost, medeleven, gewoon omdat je aan iemand denkt en even wat van je wilt laten horen. Een lichtpuntje in een zware periode.
Claire van Heukelom
ATKD live muziek tweeling buiten zingen afscheidsceremonie uitvaart1001lichtjes inspiratie rouwmuziek

MUZIEK
Weet jij niet precies welke uitvaartmuziek je moet kiezen? Bijgaand een  link naar Spotify met de persoonlijke muziekkeuze van onze uitvaarthelper Richard ter inspiratie voor een bijzonder afscheid.

LANTAARN
Monumentalista introduceert een serie van drie lantaarns (beton), geïnspireerd op bekende stijlen in de architectuur: ‘Roman’, ‘Gothic’ en ‘Modern’. De lantaarns worden handgemaakt in de werkplaats.
Monumentalista.com

uitvaart1001lichtjes uitvaart1001lichtjes laatste boodschap afscheid

 WENSBRIEFJES
Opgerolde wensbriefjes met een laatste boodschap of wens…

uitvaart1001lichtjes-herinnering-inspiratie-afscheid-thuis

 LIEVELINGSTHEE
voor alle gasten een zakje lievelingsthee van Harry, drink thuis een kopje thee in herinnering aan…

LICHTPUNTJES
Kleine lichtpuntjes voor de dag zelf of later. Of mee te geven of te bewaren. Ter herinnering aan het moment en de persoon.