Opbaren

Met of zonder koeling

Opbaren is mogelijk in bed, in een kist of op een opbaarplank. Dit kan thuis maar het komt ook voor dat nabestaanden opbaring bij een uitvaartcentrum prettiger vinden.

Er zijn verschillende manieren van verzorgen en opbaren: gekoeld opbaren of het lichaam (licht) balsemen.

Bij overlijden dag en nacht bereikbaar: 020 2157949

De laatste zorg

laatste verzorging

Wanneer iemand overlijdt kunnen wij jullie helpen bij de laatste verzorging: wassen, de favoriete kleding, een fris bed. Als je dit niet zelf wil of kan doen, dan zorgen wij voor de juiste mensen. We bespreken of jullie voor opbaren thuis kiezen of liever bij een uitvaartcentrum. 

opbaring met koeling

Een van de opties is opbaren op een koelplaat. De koelplaat wordt onder de overledene gelegd en zodanig koud gemaakt dat deze het hele lichaam verkoeld. De koelplaat is nodig om de natuurlijke lichaamsprocessen na overlijden te vertragen. Daardoor kan de overledene nog een aantal dagen in goede conditie blijven. Opbaren op een koelplaat is mogelijk in het vertrouwde bed, in de logeerkamer, in een kist of bijvoorbeeld op een baarplank. 

Opbaring zonder koeling

Je kunt ook kiezen voor thanatopraxie of lichte balseming. Thanatopraxie is het tijdelijk conserveren van het lichaam van de overledene voor de duur van de opbaring met een maximum van tien dagen. Het wordt ook wel ‘lichte balseming’ genoemd. Na een thanatopraxie behandeling ziet de overledene er natuurlijker uit en voelt niet meer zo koud aan, omdat er geen koelinstallatie nodig is. Het lichaam neemt de temperatuur van de omgeving aan en zelfs bij warm weer kan een koelinstallatie achterwege blijven.

Thanatopraxie is een specialistische behandeling en zal ongeveer anderhalf á twee uur duren.