gele takjes illustratie claire van heukelom uitvaart1001lichtjes

Opbaren

Met of zonder koeling

Opbaren is mogelijk in bed, in een kist of op een opbaarplank. Dit kan thuis maar het komt ook voor dat nabestaanden opbaring bij een uitvaartcentrum prettiger vinden. 

Er zijn twee verschillende manieren van verzorgen en opbaren: gekoeld opbaren of het lichaam (licht) balsemen. 

Bij overlijden dag en nacht bereikbaar: 0299 240012  voor overige vragen: ma – vr 9.00 – 17.00 uur

Illustratie: Claire van Heukelom, foto Ineke Nicolaas RIP

De laatste zorg

laatste verzorging

Wanneer iemand overlijdt kunnen wij jullie helpen bij de laatste verzorging: wassen, de favoriete kleding, een fris bed. Als je dit niet zelf wil of kan doen, dan zorgen wij voor de juiste mensen. We bespreken of jullie voor opbaren thuis kiezen of liever bij een uitvaartcentrum. 

opbaring met koeling

Een van de opties is opbaren op een koelplaat. De koelplaat wordt onder de overledene gelegd en zodanig koud gemaakt dat deze het hele lichaam verkoeld. De koelplaat is nodig om de natuurlijke lichaamsprocessen na overlijden te vertragen. Daardoor kan de overledene nog een aantal dagen in goede conditie blijven. Opbaren op een koelplaat is mogelijk in het vertrouwde bed, in de logeerkamer, in een kist of bijvoorbeeld op een baarplank. 

Opbaring zonder koeling

Je kunt ook kiezen voor thanatopraxie of lichte balseming. Thanatopraxie is het tijdelijk conserveren van het lichaam van de overledene voor de duur van de opbaring met een maximum van tien dagen. Het wordt ook wel ‘lichte balseming’ genoemd. Na een thanatopraxie behandeling ziet de overledene er natuurlijker uit en voelt niet meer zo koud aan, omdat er geen koelinstallatie nodig is. Het lichaam neemt de temperatuur van de omgeving aan en zelfs bij warm weer kan een koelinstallatie achterwege blijven.

Thanatopraxie is een specialistische behandeling en zal ongeveer anderhalf á twee uur duren.

Bron: The Order of the Good Death

kan het goedkoper?

Nederland telt naar schatting 3500 tot 4000 begraafplaatsen, met sterk uiteenlopende tarieven. Je kunt dus goedkoper uit zijn door begraafplaatsen te vergelijken op grafkosten. Begin daar wel op tijd mee: de Wet op de lijkbezorging eist dat uiterlijk 6 werkdagen na het overlijden de uitvaart moet plaatsvinden. Dat is te kort om prijzen te vergelijken. Bovendien hebben veel kleinere begraafplaatsen hun tarieven niet online staan.

Een volledige lijst met begraafplaatsen in Noord-Holland is hier te vinden.

INSPIRATIE

VOOR en NA het afscheid

Bijgaand een selectie van een aantal bijzondere producten gemaakt voor speciale momenten. Ter inspiratie. 

Een bijzonder afscheid

Voor een bijzonder mens