gele takjes illustratie claire van heukelom uitvaart1001lichtjes

Grafrecht

Besparen op grafrechten

Vooral gemeentelijke begraafplaatsen rekenen tegenwoordig hoge kosten voor een graf. Maar kijk je verder dan de begraafplaats om de hoek, dan ben je misschien wel een stuk goedkoper uit. Waar kun je op letten bij het zoeken naar een betaalbare en geschikte begraafplaats?

Illustratie: Claire van Heukelom, foto Ineke Nicolaas RIP

Hoe zit het met grafrecht

particulier- of familiegraf

Een particulier graf of familiegraf kan voordelig zijn als je voorziet dat er meer dan één persoon begraven zal worden in de toekomst. In dat geval betaal je maar één keer grafrechten en onderhoudskosten. Wel is officieel één familielid gerechtigd om te beslissen wie wordt bijgezet. Handig dus om daar vooraf goede afspraken over te maken. In de praktijk kunnen het bijzetten van een tweede of derde persoon, het ruimen van een graf, het herbegraven van een persoon of de overdracht van grafrechten tot complexe vragen leiden. 

hoeveel betaal je aan grafrechten

Gemiddeld moet je per jaar rekenen op €170 à €180, aldus de Landelijke Organisatie van  Begraafplaatsexploitanten (LOB). Maar je mag niet zelf bepalen hoelang je een graf huurt: de meeste begraafplaatsen hanteren een vaste periode van 20 jaar. De totale kosten van €3400 à €3600 (20 x €170 à €180) moet je bovendien meestal in één keer in het begin afrekenen.

Dat bedrag is inclusief onderhoudskosten en andere onvermijdbare kosten. 

algemeen graf

Een algemeen graf is een goedkoop alternatief, omdat je hiervoor meestal geen grafrechten betaalt. Hooguit 3 onbekenden, gescheiden door 30 cm aarde, delen daarin een graf. Veel mensen associëren het nog steeds met een armengraf, maar dat is het niet meer. De begraafplaats kiest wel de locatie en ruimt zo’n graf meestal al na 10 jaar. Soms mag je een eigen steentje plaatsen, zoals op de gemeentebegraafplaats in Dordrecht. De totale kosten aldaar voor 15 jaar: nog geen €1500.

Bron: theconversation.com

kan het goedkoper?

Nederland telt naar schatting 3500 tot 4000 begraafplaatsen, met sterk uiteenlopende tarieven. Je kunt dus goedkoper uit zijn door begraafplaatsen te vergelijken op grafkosten. Begin daar wel op tijd mee: de Wet op de lijkbezorging eist dat uiterlijk 6 werkdagen na het overlijden de uitvaart moet plaatsvinden. Dat is te kort om prijzen te vergelijken. Bovendien hebben veel kleinere begraafplaatsen hun tarieven niet online staan.

Een volledige lijst met begraafplaatsen in Noord-Holland is hier te vinden.

haag van roze rozen tegen donkere achtergrond inspiratie uitvaart1001lichtjes
Een bijzonder afscheid

Voor een bijzonder mens