Klein
budget

Besparingstips voor een uitvaart met klein budget

Ook met een klein budget is een persoonlijk afscheid mogelijk. Een aantal tips en alternatieven voor het besparen van uitvaartkosten hebben we alvast op een rijtje gezet. Zijn er toch nog vragen? Bel of mail ons, wij denken graag met jullie mee. 

Foto: pinterest – illustratie bramentak: Chantana Reemst 

Wat kan ik zelf doen?

Het is niet verplicht om een uitvaartbegeleider in te schakelen. Het is belangrijk om eerst eens goed na te gaan wat jullie zelf kunnen doen en waar jullie toch liever professionals voor in willen schakelen. Professionele ondersteuning kan bijvoorbeeld fijn zijn bij het verzorgen van het lichaam, het regelen van formaliteiten met het crematorium of de begraafplaats en bij ondersteuning achter de schermen op de dag van de uitvaart.

Is er iemand in jullie familie- of vriendenkring die goed kan organiseren, iemand die begrijpt wat belangrijk voor jullie is, stressbestendig is en een draaiboek kan maken? Dan kun je overwegen de uitvaart voor een deel zelf te regelen. Wij van Uitvaart1001lichtjes hebben veel ervaring in het regelen van een uitvaart en helpen je graag.

Soms is er maar een klein(er) budget beschikbaar. In dat geval bieden werken wij met een aannametarief en bieden wij de optie om op uurtarief te werken en te factureren. Binnen jullie budget gaan we samen op zoek naar de de best passende beslissingen. 

Bij overlijden dag en nacht bereikbaar: 020 2157949

10 TIPS om te besparen op de uitvaartkosten

Bij het regelen van de uitvaart kom je voor veel keuzes te staan. Als het budget niet zo groot is kan dit lastig zijn. Bijgaand een aantal kostenbesparende tips.

1. Thuisopbaring

Thuis opbaren is goedkoper en wordt vaak als persoonlijker ervaren dan in een uitvaartcentrum. Het voordeel is dat familie en vrienden elk moment van de dag in vertrouwde omgeving nog bij de overledene kunnen zijn. Opbaren mag in eigen bed of een andere fijne plek in huis. In het geval iemand thuis overlijdt bespaar je de kosten van een rit naar een uitvaartcentrum.

2. Rouwkaart

Een overlijdensbericht en uitnodiging voor de uitvaart kan digitaal worden gedeeld via mail of whatsapp. Kies samen een mooie foto, illustratie of afbeelding uit en laat er door een handig familielid of lieve vriend(in) een rouwkaart van maken om digitaal te versturen.

3. Kist of baar en wade

Het is mogelijk zelf de kist te maken of om een kist rechtstreeks te laten bezorgen. Voor ongeveer € 300 bestel je al een populierenhouten eco-uitvaartkist die je zelf in elkaar kunt zetten. De kist wordt als pakket thuis bezorgt en is in 20 minuten zelf in elkaar gezet. Of kies voor een baar in combinatie met een persoonlijke doek als bedekkende wade uit eigen kast.

4. Thuisceremonie of fijne plek

De afscheidsdienst hoeft niet in een aula van een crematorium of begraafplaats plaats te vinden.  Een ruim huis of een grote tuin voldoet ook prima voor een informele thuisceremonie; samen herinneringen ophalen en delen, foto’s kijken of muziek maken. Is thuis afspreken niet mogelijk dan is er misschien een dorpshuis, kantine of kerkje in de buurt? Er zijn genoeg fijne ruimtes die voor niet te veel geld gehuurd kunnen worden en waar iedereen kan samenkomen.

5. Bloemen

Bloemen hoeven niet veel te kosten. Een zelf geplukt boeket wilde bloemen kan al prachtig zijn. Vraag iedereen bij bezoek een enkele bloem mee te nemen. Of bezoek jouw favoriete bloemenstal en maak samen een mooi boeket van zijn of haar lievelingsbloemen.

6. Rouwvervoer

Hebben jullie een ruime auto of een camper waarmee jullie samen altijd op vakantie gingen? De rit naar het crematorium of de begraafplaats mag gewoon met eigen vervoer. Zorg alleen voor een goede bevestiging om ‘schuiven’ te voorkomen. Is er geen geschikte auto of toch liever een rouwauto huren? Dat kan voor ongeveer € 200 inclusief chauffeur voor anderhalf uur.

7. Persoonlijk ritueel

Waar werd jouw moeder echt gelukkig van? Hield ze van wandelingen met de hond aan zee, liefst met blote voeten in het zand? Kom samen met familie en vrienden op een strand waar ze graag kwam. Hond mee en samen blootvoets door de branding lopend, herinneringen ophalen.

8. Cremeren of begraven

Kiezen jullie voor een crematie zonder gebruik van aula of koffiekamer, dan is het handig om de prijzen van crematoria te vergelijken. Als er niemand meekomt van de familie is het het goedkoopst. Het ene crematorium rekent hier € 500 voor, het andere € 1000.
Ingeval van begraven kan het handig zijn om een nieuw graf 10 in plaats van 20 jaar te huren. Op veel begraafplaatsen kan dat en kost een stuk minder. Mocht je na tien jaar willen verlengen dan kan dat, maar het hoeft niet.

9. Eten en drinken na afloop

Het is fijn om na afloop samen te komen, bijvoorbeeld in de lievelingskroeg. Maak heldere afspraken over de duur van de bijeenkomst en de kosten. Toch liever thuis samen wat eten en drinken? Schroom niet en roep de hulp in van vrienden en familie om samen te koken. Of koop mooie flessen wijn en laat een verse maaltijd verzorgen door een cateraar.

10. Asbestemming

Bedenk samen een mooi ritueel voor de vestrooiing van de as. Is er een favoriete plek waar jullie vaak samen kwamen? Op het strand, dat ene bankje aan het IJsselmeer? Of plan een korte trip langs meerdere plekken waar mooie herinneringen liggen.