Kun je nog ‘Afscheid nemen bestaat niet’ van Marco Borsato op je afscheid laten horen? Dit nummer staat hoog op de begrafenis Top 100. Jarenlang staat ‘Waarheen’ van Mieke Telkamp op 1. Nu is al tijden ‘Time to Say Goodbye’ van Sarah Brightman & Andrea Bocelli het meest gedraaid. De titel zegt wat er moet: Het is tijd om afscheid te nemen. En het wordt een soort ritueel omdat we het  voornamelijk horen bij een afscheid. Vaak zijn de nummers die gespeeld worden zeer persoonlijke voorkeuren van de overledene.  En het is dan heel prettig als deze de muziekwensen al voor de dood heeft doorgegeven. 1001lichtjes heeft hiervoor een wensenboekje gemaakt dat kosteloos per mail is aan te vragen.

‘You can leave your hat on’

Frans wil heel graag dat op zijn afscheid: ‘You can leave your hat on’ van Joe Cocker  gespeeld wordt. Zijn kist wordt op de schouders in het ritme van dit nummer de aula binnen gedragen. Zoals hij ook zou binnenkomen; met een hoop reuring. Soms stuit de wens van de overledene op weerstand bij directe nabestaanden. Zo mag “Always look at the bright side of life” uit Monty Python alleen gedraaid worden als er bij gezegd wordt dat het de nadrukkelijke wens van de overleden zoon is.

Gezamenlijke herinnering

Vaak is het een nummer met een gezamelijke herinnering. ‘Nights  in white satin’ van de Moody Blues is het nummer waar het meer dan vijftig jarige huwelijk mee is begonnen. Tijdens dit nummer staat de weduwe op en wiegt bij de kist zoals ze dit ook die eerste keer deed. Ze maakt op een ontroerende wijze de cirkel rond.

Onze ervaring is dat vaak de overledene geen wensen heeft doorgegeven en dat de nabestaanden in de geest van hem of haar de nummers uitzoeken. Ik heb een playlist gemaakt van nummers die daarvoor geschikt zijn. Suggesties zijn welkom, ook al zijn ze zeer persoonlijk.

Richard Schimmelpennink

Top 10 Richard

  1. Ol’55 –  Tom Waits
  2. Moenie weggaan Nie – Micheline van Hautem
  3. Ave Maria – Beyoncé
  4. Leaving the table – Leonard Cohen
  5. Love of my live – Queen
  6. The Rose – Bette Middler
  7. My way – Frank Sinatra
  8. Mag ik dan bij jou – Claudia de Breij

uitvaart1001lichtjes-persoonlijke-uitvaart-muziek
uitvaart1001lichtjes-persoonlijke-uitvaart-muziek