Adopteer een bankje

De geadopteerde ‘gedenkbankjes’ in het Vondelpark geven lief en leed een plek. Plaatjes met inscripties herinneren aan een verloren dierbare of een prille liefde. 

Stichting Hart voor het Vondelpark

Sinds 2014 is het mogelijk om via de Stichting Hart voor het Vondelpark een parkbank te adopteren voor een bedrag van 3000 euro voor particulieren en 5000 euro voor bedrijven. De donateur krijgt als tegenprestatie gedurende veertig jaar een plaatje met inscriptie op de bank. Inmiddels is de helft van de bankjes voorzien van een plaquette.

Samen op zoek naar een mooi plekje

Hans de Bruin, coördinator parkbanken en rozenperken namens de Stichting Hart voor het Vondelpark, zag het aantal aanvragen de afgelopen drie jaar flink toenemen. “We krijgen inmiddels tien tot vijftien verzoeken per jaar. Dat waren er eerst veel minder. Mensen zien het op de bankjes of horen het van elkaar en willen dat ook. Vaak hebben ze al een plek in hun hoofd. De meest geliefde plekken, zoals bij de fontein of het ooievaarsnest, zijn meestal al vol. Dan zoeken we samen naar een mooi alternatief.”

Bankje met naam of liever anoniem

De meeste mensen willen een bankje ter herinnering van hun overleden dierbare, maar ook liefde en geboorte zijn redenen om namen, data of een bepaalde tekst of spreuk voor veertig jaar vast te leggen. “Een naam hoeft er niet bij. Het kan ook anoniem,” zegt De Bruin.

Bron: Het Parool