Vind je het spannend? Gewoon doen!

Er zijn natuurlijk geen regels voor speeches bij een uitvaart maar de allerbelangrijkste regel is: twijfel je of vind je het lastig? Doe het gewoon! Het komt vaak voor dat de dichtstbijzijnde nabestaanden (de partner of de kinderen) er toch voor kiezen niet te spreken. Vaak is de angst om door emotie overmand te worden de reden. Geef jezelf een klein duwtje om toch te spreken. Accepteer de emotie, zorg voor een glaasje water en zorg voor achtervang (ik ben er sowieso). Dat helpt. Wat ook helpt is je voeten stevig op de grond te zetten en goed te ademen.

Maak je hoofd leeg

Zorg eerst dat de praktische zaken geregeld zijn zodat je je hoofd een beetje leeg kunt maken. Maak een lange wandeling, haal samen herinneringen op en blader door de fotoboeken heen. Probeer te bedenken welk verhaal je heel graag wil vertellen, wat typeert de persoon? Welke herinnering wil je graag delen? Gewoon, in simpele woorden en recht vanuit je hart. Probeer met elkaar af te stemmen waar de herinneringen en verhalen over gaan.

De inhoud van een verhaal(tje)

Elk verhaal bestaat uit een begin, een middenstuk en een eind. Soms met een rode draad. Humor is welkom en probeer iemand niet alleen maar op te hemelen. Als je iets minder positiefs noemt kan dat juist weer voor herkenning en opluchting zorgen bij de aanwezigen. Bijvoorbeeld zoals bij de speech van mijn zoon voor mijn schoonvader: “Als ik de verhalen hoor over Gerard zou je bijna vergeten dat hij ook heel vaak erg knorrig en veeleisend was!” Of de kleinzoon die tijdens zijn speech memoreerde dat als hij langs het dorpscafe reed aan zijn moeder vroeg: “Hier woont opa hè mam?”

Kill your darlings

Praat niet langer dan 5 minuten (dat is ongeveer 500 woorden). Denk vooraf na wat jij wilt dat de mensen achteraf nog herinneren van jouw speech. Dus denk na over de kern, en “kill your darlings”. De kunst van het weglaten. Probeer geen opsommingen te maken, maar uit elke periode een korte anekdote te vertellen. Vaak gaat het leven al via mooie foto’s en lievelingsmuziek aan de mensen voorbij.

Zet je ego aan de kant

Probeer het interessant te maken voor iedereen. Het gaat niet om jou. Het is een eerbetoon aan de overledene. En maak het bijzonder! Het belangrijkste is dat je het met liefde en met respect doet. Als je dat niet voelt, denk dan nog eens na of je wel de speech moet houden.

Richard Schimmelpennink
Uitvaarthelper Uitvaart1001lichtjes