Het komt steeds vaker voor dat mensen ervoor kiezen de wensen voor hun eigen uitvaart vooraf vast te leggen. Een overzichtelijke en handige checklist als leidraad voor de nabestaanden. Want het kan best lastig zijn om keuzes te moeten maken voor een ander. 

Keuzes bij uitvaart

Er moeten na een overlijden veel keuzes worden gemaakt: laatste verzorging, welke kleding, opbaren, thuis of in een rouwcentrum, begraven of cremeren, begraafplaats of liever in de natuur?, kist, mand, baar, de locatie, vervoer, rouwkaart – digitaal of per post, dragers, sprekers, bloemen, condoleance, aantal mensen, grafmonument. Om je op weg te helpen hebben wij een 1001lichtjes wensenboekje ontwikkeld. Klik HIER om het boekje te downloaden.

De kist moet dicht, geen poppenkast!

Een recente wens van een overledene was: de kist moet meteen dicht, geen poppenkast!
Bij een ander afscheid mocht “Always look at the bright side of life” uit Monty Python alleen gedraaid worden als er bij gezegd werd dat het de nadrukkelijke wens van de overleden zoon was. Ook wilde een familielid spreken terwijl de overledene uitdrukkelijk had aangegeven dit niet te willen. Soms best pijnlijk maar toch belangrijk om gehoor te geven aan uitgesproken wensen.

Wat wil ik zelf?

Door mijn werk als uitvaartbegeleider ben ik dagelijks in de weer met het plannen van een afscheid en de wensen van overledenen en nabestaanden. Hierdoor denk ik ook regelmatig na over de vormgeving van mijn eigen uitvaart. Wat vind ik belangrijk voor mijn eigen afscheid? Wat wil ik wel en – wat zou ik absoluut niet willen. Omdat wij een familiegraf hebben wil ik bijvoorbeeld graag dat mijn as begraven wordt bij de rest van mijn familie. Dus: graag cremeren en daarna begraven. Wat vervoer betreft: leg mij maar in een oude “Snoek” (Citroen DS). En wat ik persé niet wil is een uitgebreide kerkdienst! Al mijn wensen heb ik ingevuld in mijn persoonlijke ‘wensenboekje’. Al mijn wensen op één plek: fijn en praktisch voor mijn nabestaanden.

Wensenboekje als leidraad of strikte wens

In een wensenboekje kan aangegeven worden hoe zwaar de wens moet wegen: Een leidraad voor de nabestaanden of een strikte wens. Het kan soms prettig zijn de wensen te weten, maar ook ruimte te hebben om de vorm te kiezen die ook recht doet aan de nabestaanden.

Gesprek voorafgaand aan overlijden

Bij een gepland overlijden kan dit gesprek ook vooraf ingepland worden. Alleen, of samen met de dierbaren. Soms word er voor gekozen dit samen met een uitvaartbegeleider in te vullen. Samen bespreken we alle mogelijkheden en dragen we ideeën aan. Je voorkomt zo dat er belangrijke zaken vergeten worden. Ook kan het handig zijn om vast een idee van de kosten te hebben.

Iedereen weet dat hij dood gaat

Veel mensen denken nog steeds liever niet na over hun eigen afscheid. Het onderwerp is te emotioneel en er wordt dus pas na de dood invulling gegeven aan het afscheid. Mijn moeders vriendin Netty zei altijd: “iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn” Een variant hierop is: “Iedereen weet dat hij dood gaat, maar niemand wil er aan denken”.

Richard Schimmelpennink – uitvaartbegeleider Uitvaart1001lichtjes