Hungry Ghost Festival

Ben jij bijgelovig of geloof je in geesten? Dan is eind augustus en begin september niet de beste tijd om rond te reizen in verschillende Aziatische landen. Zo ook Singapore. Het is namelijk de maand van de het Hungry Ghost Festival. Geesten zweven door de straten en er zijn vooral heel veel dingen die je niet moet doen in deze periode. In dit blog vertel ik je meer over dit bijzondere festival.

Wanneer en wat wordt er gevierd tijdens het Hungry Ghost Festival?

Het Hungry Ghost Festival is een festival voor Boeddhisten en Taoïsten in de Chinese gemeenschap. Het festival wordt gevierd op de 15e nacht van de zevende maand volgende de Chinese maankalender. Deze dag wordt ook wel de dag van de geesten of Ghost Day genoemd. De Ghost Month valt aan het einde van de zomer, zo rond eind augustus en begin september.

Er wordt geloofd dat op deze dag de dode voorouders naar de wereld van de levenden komen. Vooral op de feestdag zelf wordt gezegd dat de deuren van de hemel, hel en van de levenden open staat. In de Ghost Month worden alle doden herdacht. Let op, dit is zeker geen Halloween!

Het verhaal rondom het festival

Hoe en waar het festival precies ontstaan is, is niet helemaal zeker. Er zijn tientallen verschillende verhalen die wijzen naar het startpunt van het Hungry Ghost Festival.

Het meestvoorkomende verhaal, hoewel met uiteenlopende details, is dat van de monnik Mulian. De moeder van Mulian is boos op hem omdat hij een monnik is geworden. Zijn moeder negeert andere monniken en geeft hen geen eten. Wanneer ze overlijdt, gaat ze naar de hel vanwege een laag karma.

Mulian ziet tijdens een van zijn meditatiesessies dat zijn moeder verschrikkelijke honger heeft omdat ze niet kan eten. Rijstkorrels veranderen in stof. Mulian vraagt aan de Boeddha of hij zijn moeder wil helpen. De Boeddha zei tegen Mulian dat hij offers moest maken aan zijn moeder en de andere monniken in het klooster nieuwe gewaden moest geven. De andere monniken waren zo dankbaar dat ze speciale gebeden maakten voor de moeder van Mulian. Samen bevrijden ze zijn moeder van de onderwereld.

Offers maken tijdens het Hungry Ghost Festival

De doden die de wereld van de levenden bezoeken, zijn hier vooral gekomen om kwade streken uit te halen. Om te voorkomen dat dit gebeurt maakt men gedurende de hele maand offers naar de overleden voorouders. De geesten hebben honger (hungry). Niet alleen voor eten, maar ook voor materialistische spullen en entertainment.

Voedseloffers
Hoewel je vaker door het jaar heen tafels buiten ziet staan vol eten, wordt er tijdens het Hungry Ghost Festival extra aandacht aan besteed. De meest uiteenlopende lekkernijen kunnen driemaal per dag geofferd worden. Voorbeelden zijn speciale cakejes (kueh), koffie, thee, rijst, groentes en zelfs complete lunchboxen van hawker stalls en zelfgemaakte gerechten. Op tafel staan ook kaarsen en wierook.

Materialistische offer
Het hebben van een iPhone, mooie kleding, een auto en veel geld is ook erg belangrijk in het hiernamaals. Deze spullen worden ook geofferd tijdens de Ghost Month. Natuurlijk geen echte! Al deze producten zijn gemaakt van papier en worden in kleine overvolle winkeltjes, vaak bij hawker centers, verkocht. Deze papieren producten zijn soms zo mooi dat ze van een afstandje in het schap bijna niet te onderscheiden zijn van de echte.

De papieren huizen, laptops, auto’s, designer horloges en pakken dodengeld worden in speciale ijzeren tonnen verbrand. De rook gaat naar het hiernamaals zodat de geesten de spullen kunnen ontvangen. Deze tonnen staan overal door de stad verspreid. Men kan op elk moment van de dag offers brengen en dat ruik je ook.

Voedseloffers
Hoewel je vaker door het jaar heen tafels buiten ziet staan vol eten, wordt er tijdens het Hungry Ghost Festival extra aandacht aan besteed. De meest uiteenlopende lekkernijen kunnen driemaal per dag geofferd worden. Voorbeelden zijn speciale cakejes (kueh), koffie, thee, rijst, groentes en zelfs complete lunchboxen van hawker stalls en zelfgemaakte gerechten. Op tafel staan ook kaarsen en wierook.

Dit kun je beter niet doen tijdens de Ghost Month

Tijdens de Ghost Month kom je er ineens achter hoeveel mensen er wel niet bijgelovig zijn of bang voor geesten. Gelukkig zijn deze geesten er niet op uit om kwaad te doen. Tenzij je ze verstoort natuurlijk. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, zorg er dan voor dat je je aan de volgende regels houdt:

  • Niet fluiten ‘s avonds. Dit lokt de geesten naar je toe.
  • Maak geen selfies. Geesten worden vastgezet in de foto en dus gevraagd om met je mee te gaan.
  • Droog geen kleren buiten in de nacht. Hierdoor worden de geesten gevraagd binnen te komen.
  • Maak geen motten dood. Chinezen geloven dat de doden herboren worden, vooral in motten.
  • Ga niet zwemmen of naar een meer of de zee. Dit om verdronken geesten weg te houden.
  • Blijf thuis ‘s avonds: De doden zijn op straat.
  • Draag geen rode kleding. Dat trekt kwade geesten aan.

Bron: Kaatkeepsgoing.nl