uitvaart wensen

Keuzes van dag tot dag

Afhankelijk van de wensen van de overledene en/of de nabestaanden heeft ieder afscheid zijn eigen invulling. Bij onze eerste kennismaking proberen we allereerst een beeld te krijgen van de persoon die is overleden. Wat voor persoon was zij of hij? Wat was kenmerkend voor haar of hem? Bij overlijden dag en nacht bereikbaar: 020 2157949. Klik hier om ons online wensenboekje te downloaden.

We helpen bij een afscheid door goed te luisteren, alle tijd te nemen en ideeën aan te reiken. Niets hoeft, alles kan.

Dagen tot de uitvaartdag

Onze begeleiding

Na het overlijden stelt een (huis)arts het overlijden vast. Wij kunnen daarna helpen bij de laatste verzorging, de lievelingskleren, de allerlaatste (opbaar)plek. Dit kan thuis of elders, bijvoorbeeld bij een rouwcentrum. Bij onze eerste kennismaking vinden we het fijn om een beeld te krijgen van de persoon die is overleden. Wat voor persoon was zij of hij? Daarna bespreken we samen de globale opzet van de uitvaart: De dag van afscheid, het tijdstip en de locatie, de rouwkaart, wel of geen condoleance, de locatie, begraafplaats of crematorium.

Is er ruimte voor een (klein) ritueel? Misschien is er een plek van betekenis waar de afscheidsdienst gehouden kan worden? Is er een familielid of goede vriend om de dienst te leiden?
Dagen erna

In de dagen die volgen bespreken we jullie wensen; de kist, wade of baar, het vervoer, de bloemen, muziek. We maken een duidelijke kostenbegroting zodat er geen verrasingen zullen zijn. Terwijl jullie nadenken over het moment, de toespraak, de bloemen, geschikte muziek, mooie foto’s en/of een ritueel, regelen wij alle vereiste wettelijke formaliteiten en de rest wat er besproken is.  Bedenk dat er veel meer kan dan gedacht wordt. Het belangrijkste is dat de uitvaart minimaal zo bijzonder zal zijn als de overledene was.

Samen komen met familie en vrienden kan op veel plekken: op een begraafplaats of crematorium, buiten in een park, een favoriete plek, een sfeervol kerkje, een industriele loods, een weiland of in de stamkroeg.

Wij helpen je graag bij het schrijven van een afscheidsspeech als je het lastig vindt om je gevoelens of gedachten op papier te krijgen. 
Dag voor de uitvaart

De dag voor de uitvaart spreken we het draaiboek in hoofdlijnen door. Op de dag van de uitvaart zijn wij er om het afscheid te begeleiden en te zorgen dat alles gebeurt zoals afgesproken.

IEDEREEN, JONG EN OUD KAN HELPEN
Juist als er jonge kinderen zijn is het fijn om iedereen erbij te betrekken. De mooiste schelpjes, het fijnste bosje bloemen, de liefste tekening, kleine herinnerdingetjes.

INSPIRATIE VOOR DE DAG ZELF
Mooie zelfgemaakte ‘boom’ met foto’s van de overledene. Samen op zoek naar oude en nieuwe foto’s.  

uitvaart1001lichtjes give-a-way gasten afscheid

GIVE-A-WAY
Zakje met vogelvoer en vogeltje voor alle aanwezigen. Denk nog eens aan Anna bij het voeren van de vogeltjes….

LICHTPUNTJES
Kleine herinneringskaartjes om neer te leggen op de dag van het afscheid. Voor een laatste boodschap, ter herinnering aan deze dag.

LICHTPUNTJES
Lieve vergeet-mij-nietjes van keramiek in herinnering aan. Voor de dag zelf of later. 
Saskia de Rooy

LICHTPUNTJES
Mooi alternatief voor een condoleanceboek. Kleine inspiratiekaartjes neer te leggen waar iedereen een laatste boodschap op kan schrijven. Om te bewaren ter herinnering aan deze dag.

uitvaart1001lichtjes give-a-way gasten afscheid

GIVE-A-WAY
Zij was dol op vogeltjes, alle soorten en maten. Daarom krijgen alle gasten bij vertrek een klein zakje met vogelzaad. Voer de vogeltjes en denk nog eens aan…

ROUWKAART OF DIGITAAL
Hebben jullie zelf ideeën voor de rouwkaart of liever digitaal een bericht sturen? Om je op op weg te helpen hebben wij een aantal rouwkaarten en rouwbrieven verzameld ter inspiratie. We nemen ze mee bij ons eerste bezoek. 
Foto: Chantana Reemst

BLOEMEN
Mooi rouwwerk; los, wild, weelderig en waar mogelijk met echte tuinbloemen. Natuaturlijk nemen de bloemen het verdriet van verlies niet weg, maar ze kunnen wel een heel klein beetje verzachting brengen op het  moment van afscheid. Voor Afscheidstuintjes.nl alle reden om ieder boeket en ieder stuk zo mooi mogelijk te maken.

EEN LAATSTE PLEK IN DE NATUUR

Misschien heb je er al eens over nagedacht: een laatste rustplaats in de natuur. Hoe werkt dat precies? En wat komt er kijken bij het kiezen van een eigen plekje? Een mooie plek onder een oude, statige eik, aan een bosrand, of juist in het open heideveld. Bij Natuurbegraven Nederland ben je vrij om zelf een eigen plek voor je kist of urn te kiezen, in een speciaal daarvoor bestemd natuurgebied.

LICHTPUNTJES
Kleine lichtpuntjes voor de dag zelf of later. Om blij van te worden.

uitvaart1001lichtjes give-a-way gasten vergeet-mij-nietjes afscheid

GIVE-A-WAY
Zakje met vergeet-mij-niet zaadjes voor alle aanwezigen. Plant een zaadje in herinnering aan….

uitvaart1001lichtjes-spreken-bij-uitvaart

SPREKEN BIJ UITVAART

Het kan soms best lastig zijn om een mooie speech te maken die recht doet aan alles wat je op dat moment voelt. Ons advies: begin gewoon. Het maakt niet uit of het een vloeiend lopende tekst is. Het gaat om jouw gevoel, om jouw verhaal en jouw herinneringen.

MUZIEK
Live pianomuziek of liever Spotify met favoriete nummers? Weet jij niet precies welke uitvaartmuziek je moet kiezen? Bijgaand een  link naar Spotify met de persoonlijke muziekkeuze van onze uitvaarthelper Richard ter inspiratie voor een bijzonder afscheid.

uitvaart1001lichtjes give-a-way vogeltje wenskaartje

GIVE-A-WAY
Wenskaartje met geluksduifje voor alle aanwezigen. Om mee naar huis te nemen…

LOCATIE

Samen komen met familie en vrienden kan op veel plekken: op een begraafplaats of crematorium, maar ook buiten in een park, een favoriete strand(tent), een sfeervol kerk, een industriele loods, een weiland of gewoon in jullie eigen stamkroeg. De Buikslotermeerkerk bijvoorbeeld is geschikt voor grote groepen maar ook voor kleinere, intieme gezelschappen. 

KIST, BAAR OF WADE
Wat gaat het worden? Een simpele, sobere kist of toch die klassieke? Licht of donker? Gaan jullie de kist beschilderen of er op schrijven? Of misschien toch liever een mand. Ingewikkeld in een wade op een baar is ook een mooie optie. Hier wat tips om je op weg te helpen bij het kiezen.

CATERING

Sommige locaties werken met een vaste cateraar. Op andere is het mogelijk om zelf het eten en drinken mee te nemen of te laten verzorgen. Wij werken graag samen met George van FoodDept catering. George bereidt alles vers en werkt graag met natuurlijke wijnen en biologische sappen. Van een complete maatltijd thuis tot een vers bereide sandwich of lekkere, kleine (warme of koude) hapjes op maat op locatie. Food Dept ontzorgt: mooie linnen kleden op de tafels, altijd verse bloemen en laten tot slot alles opgeruimd achter. FoodDept kookt op locatie, zowel binnen als buiten.

ASBESTEMMING & URN
We hebben wat tips verzameld ter inspiratie.

MEMORY-CANDLES- DIY
Herdenkingskaarsen kunnen een mooie aanvulling zijn voor bij een afscheidsdienst. Voor de handige doe-het-zelver bijgaand 6 doe-het-zelf-herdenkingskaarsprojecten om zelf te maken…

Hulp nodig?

Stuur ons een mail of bel gerust als je een vraag hebt, ergens niet uit komt of het allemaal even teveel wordt.

To do list

Wat komt er allemaal op je af

 • Zijn er wensen van de overledene bekend?
 • Wat trek je hem of haar aan na het verzorgen?
 • Begraven of cremeren?
 • Bestaande rouwkaart kiezen of zelf aan de slag?
 • Wil je een overlijdensbericht in de krant?
 • Wie helpt er mee enveloppen schrijven?
 • Wat is een mooie, passende locatie?

Om vast over na te denken

 • Samen muziek uitzoeken
 • Samen foto’s uitzoeken – trip down memory lane
 • Nadenken over het schrijven van een levensverhaal, speech of gedicht (zelf doen of liever uitbesteden)
 • Hulp nodig bij het bedenken van een passend ritueel?
 • Hoe wil je de kist sluiten?
 • Bloemen zelf plukken, een boeket bestellen of alle gasten éen bloem mee?
 • Een mooi glas wijn, alcoholvrij of juist koffie en thee?
 • Nadenken over het vervoer voor de overledene en eventuele volg-auto’s

 

Afscheid regel je samen

 • Hoeveel sprekers zijn er?
 • Wil je zelf een kist maken en/of beschilderen?
 • Hoeveel mensen wil je uitnodigen?
 • Betrek jong en oud bij het afscheid.
 • Waar wil je dat hij of zij begraven of gecremeerd wordt?
 • Vast nadenken over een favoriete plek waar de as verstrooid kan worden.

 

Na het afscheid

 

 • Dankkaarten versturen ja of nee?
 • Abonnementen opzeggen
 • In alle rust terugkijken op het afscheid
 • Na een crematie de plaats van uitstrooien of bijzetten bedenken
 • Urn of grafmonument uitzoeken
 • Foto’s doornemen en boek (laten) maken

Hulp nodig?

Stuur ons een mail of bel gerust als je een vraag hebt, ergens niet uit komt of het allemaal even teveel wordt.

Een bijzonder afscheid

Voor een bijzonder mens