wensen
bij afscheid

Keuzes van dag tot dag

Afhankelijk van de wensen van de overledene en/of de nabestaanden heeft ieder afscheid zijn eigen invulling. Bij onze eerste kennismaking proberen we allereerst een beeld te krijgen van de persoon die is overleden. Wat voor persoon was zij of hij? Wat was kenmerkend voor haar of hem? 

Bij overlijden dag en nacht bereikbaar: 020 2157949

stappen van dag tot dag

De dag van overlijden

Na het overlijden stelt een (huis)arts het overlijden vast. Als de arts het overlijden heeft vastgesteld, ontvang je een verklaring van overlijden.

verklaring van overlijden

De verklaring van overlijden is nodig om op een later tijdstip aangifte te kunnen doen bij de burgelijke stand en om te mogen begraven of cremeren. Na afgifte van die verklaring kun je ons bellen om te helpen bij de laatste verzorging.

laatste verzorging

Als je de verzorging liever niet zelf wil of kan doen, dan zorgen wij voor de juiste mensen. Je kunt vast nadenken over zijn of haar lievelingskleren en de allerlaatste (opbaar)plek. Dit kan thuis of elders, bijvoorbeeld bij een rouwcentrum.

opbaring

We bespreken samen de mogelijkheden van opbaring met koeling of zonder koeling (thanatopraxie). En of jullie voor opbaren thuis kiezen of liever bij een uitvaartcentrum.

wat voor persoon was zij of hij?

Bij onze eerste kennismaking vinden we het fijn om een beeld te krijgen van de persoon die is overleden. Wat voor persoon was zij of hij? 

globale opzet van de uitvaart

Daarna bespreken we samen de globale opzet van de uitvaart: De dag van afscheid, het tijdstip en de locatie, de rouwkaart, wel of geen condoleance, de locatie, begraafplaats of crematorium.

Dagen erna

In de dagen die volgen bespreken we jullie wensen; de kist, wade of baar, het vervoer, de bloemen, muziek. We maken een duidelijke kostenbegroting zodat er geen verrasingen zullen zijn. Terwijl jullie nadenken over het moment, de toespraak, de bloemen, geschikte muziek, mooie foto’s en/of een ritueel, regelen wij alle vereiste wettelijke formaliteiten en de rest wat er besproken is. Bedenk dat er veel meer kan dan gedacht wordt. Het belangrijkste is dat de uitvaart minimaal zo bijzonder zal zijn als de overledene was.

Dag voor de uitvaart

De dag voor de uitvaart spreken we het draaiboek in hoofdlijnen door. Op de dag van de uitvaart zijn wij er om het afscheid te begeleiden en te zorgen dat alles gebeurt zoals afgesproken.

om over na te denken

IEDEREEN, JONG EN OUD KAN HELPEN
Juist als er jonge kinderen zijn is het fijn om iedereen erbij te betrekken. De mooiste schelpjes, het fijnste bosje bloemen, de liefste tekening, kleine herinnerdingetjes.

INSPIRATIE VOOR DE DAG ZELF
Mooie zelfgemaakte ‘boom’ met foto’s van de overledene. Samen op zoek naar oude en nieuwe foto’s.  

uitvaart1001lichtjes give-a-way gasten afscheid

GIVE-A-WAY
Zakje met vogelvoer en vogeltje voor alle aanwezigen: denk aan Anna bij het voeren van de vogeltjes….

uitvaart1001lichtjes-herinneringskaarten-ritueel.jpg

HERINNERINGSKAARTEN
Herinneringskaartjes om neer te leggen op de dag van het afscheid. Voor een laatste boodschap, ter herinnering aan deze dag. Illustraties Maartje van den Noort.

LICHTPUNTJES
Lieve vergeet-mij-nietjes van keramiek in herinnering aan. Voor de dag zelf of later. 
Saskia de Rooy

LICHTPUNTJES
Mooi alternatief voor een condoleanceboek. Kleine inspiratiekaartjes neer te leggen waar iedereen een laatste boodschap op kan schrijven. Om te bewaren ter herinnering aan deze dag.

uitvaart1001lichtjes give-a-way gasten afscheid

GIVE-A-WAY
Zij was dol op vogeltjes, alle soorten en maten. Daarom krijgen alle gasten bij vertrek een klein zakje met vogelzaad. Voer de vogeltjes en denk nog eens aan…

ROUWKAART OF DIGITAAL
Hebben jullie zelf ideeën voor de rouwkaart of liever digitaal een bericht sturen? Om je op op weg te helpen hebben wij een aantal rouwkaarten en rouwbrieven verzameld ter inspiratie. We nemen ze mee bij ons eerste bezoek.
Foto: Chantana Reemst

BLOEMEN
Mooi rouwwerk; los, wild, weelderig en waar mogelijk met echte tuinbloemen. Natuaturlijk nemen de bloemen het verdriet van verlies niet weg, maar ze kunnen wel een heel klein beetje verzachting brengen op het  moment van afscheid. Voor Afscheidstuintjes.nl alle reden om ieder boeket en ieder stuk zo mooi mogelijk te maken.

EEN LAATSTE PLEK IN DE NATUUR

Misschien heb je er al eens over nagedacht: een laatste rustplaats in de natuur. Hoe werkt dat precies? En wat komt er kijken bij het kiezen van een eigen plekje? Een mooie plek onder een oude, statige eik, aan een bosrand, of juist in het open heideveld. Bij Natuurbegraven Nederland ben je vrij om zelf een eigen plek voor je kist of urn te kiezen, in een speciaal daarvoor bestemd natuurgebied.

LICHTPUNTJES
Kleine lichtpuntjes voor de dag zelf of later. Om blij van te worden.

uitvaart1001lichtjes give-a-way gasten vergeet-mij-nietjes afscheid

GIVE-A-WAY
Zakje met vergeet-mij-niet zaadjes voor alle aanwezigen. Plant een zaadje in herinnering aan….

uitvaart1001lichtjes-spreken-bij-uitvaart

SPREKEN BIJ UITVAART

Het kan soms best lastig zijn om een mooie speech te maken die recht doet aan alles wat je op dat moment voelt. Ons advies: begin gewoon. Het maakt niet uit of het een vloeiend lopende tekst is. Het gaat om jouw gevoel, om jouw verhaal en jouw herinneringen.

uitvaart1001lichtjes-rose-studio-locaties-inspiratie.jpg

LOCATIE

Samen komen met familie en vrienden kan op veel plekken: op een begraafplaats of crematorium, maar ook buiten in een park, een favoriete strand(tent), een sfeervol kerkje, een industriele loods, een weiland of gewoon in jullie eigen stamkroeg. 

MUZIEK
Live pianomuziek of liever Spotify met favoriete nummers? Weet jij niet precies welke uitvaartmuziek je moet kiezen? Bijgaand een  link naar Spotify met de persoonlijke muziekkeuze van onze uitvaarthelper Richard ter inspiratie voor een bijzonder afscheid.

uitvaart1001lichtjes give-a-way vogeltje wenskaartje

GIVE-A-WAY
Wenskaartje met geluksduifje voor alle aanwezigen. Om mee naar huis te nemen…

KIST, BAAR OF WADE
Wat gaat het worden? Een simpele, sobere kist of toch die klassieke? Licht of donker? Gaan jullie de kist beschilderen of er op schrijven? Of misschien toch liever een mand. Ingewikkeld in een wade op een baar is ook een mooie optie. Hier wat tips om je op weg te helpen bij het kiezen.

CATERING

Sommige locaties werken met een vaste cateraar. Op andere is het mogelijk om zelf het eten en drinken mee te nemen of te laten verzorgen. Wij werken graag samen met George van FoodDept catering. George bereidt alles vers en werkt graag met natuurlijke wijnen en biologische sappen. Van een complete maatltijd thuis tot een vers bereide sandwich of lekkere, kleine (warme of koude) hapjes op maat op locatie. Food Dept ontzorgt: mooie linnen kleden op de tafels, altijd verse bloemen en laten tot slot alles opgeruimd achter. FoodDept kookt op locatie, zowel binnen als buiten.

ASBESTEMMING & URN
We hebben wat tips verzameld ter inspiratie.

glazen fles met tekst op papier en waxinelichtje als sfeervol element bij diy afscheidsviering inspiratie uitvaart1001lichtjes

MEMORY-CANDLES- DIY
Herdenkingskaarsen kunnen een mooie aanvulling zijn voor bij een afscheidsdienst. Voor de handige doe-het-zelver bijgaand 6 doe-het-zelf-herdenkingskaarsprojecten om zelf te maken…